http://www.youtube.com/watch?v=GBsIljmgm7o
두산백과
산성우유
두부와 같은 형태로 응고되어 있어 그대로 마시기도 하지만, 설탕 ·향료 등을 섞어 젖산균이 살도록 가공한 젖산균 음료와 가공 후 살균하여 저장성을 가진 칼피스와 같은 젖산음료에 쓰인다. 또 마가린에 버터와 같은 맛과 향을 내기 위해 산성우유를 혼합해 주기도 한다. 유럽에서 처음 만들어 먹기 시작했다.
[네이버 지식백과] 산성우유 (두산백과)
http://frugalliving.about.com/od/condimentsandspices/r/Buttermilk_Sub.htm
Making a recipe that calls for buttermilk? Use this simple substitute, and you won't need to buy any:
Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes
Ingredients:
- Milk (just under one cup)
- 1 Tablespoon white vinegar or lemon juice
Preparation:
1. Place a Tablespoon of white vinegar or lemon juice in a liquid measuring cup.
2. Add enough milk to bring the liquid up to the one-cup line.
3. Let stand for five minute. Then, use as much as your recipe calls for.
Have heavy cream in the fridge? If so, you have everything you need to make real buttermilk:
http://www.apartmenttherapy.com/how-to-grow-you-119033