THINKING IN/KOREA 2014

moss making

jeongeun 2014. 4. 28. 04:03

http://www.youtube.com/watch?v=GBsIljmgm7o


두산백과

산성우유

요약
신선한 우유를 그대로 두어 젖산박테리아를 빠르게 증식시켜 젖당이 젖산으로 발효되어 만들어진 우유이다. 보관기간이 길고 영양이 풍부하며 맛이 좋고 소화가 잘된다.

[네이버 지식백과] 산성우유 (두산백과)

두부와 같은 형태로 응고되어 있어 그대로 마시기도 하지만, 설탕 ·향료 등을 섞어 젖산균이 살도록 가공한 젖산균 음료와 가공 후 살균하여 저장성을 가진 칼피스와 같은 젖산음료에 쓰인다. 또 마가린에 버터와 같은 맛과 향을 내기 위해 산성우유를 혼합해 주기도 한다. 유럽에서 처음 만들어 먹기 시작했다.

[네이버 지식백과] 산성우유 (두산백과)






http://frugalliving.about.com/od/condimentsandspices/r/Buttermilk_Sub.htm

Making a recipe that calls for buttermilk? Use this simple substitute, and you won't need to buy any:

Prep Time: 5 minutes

Total Time: 5 minutes

Ingredients:

  • Milk (just under one cup)
  • 1 Tablespoon white vinegar or lemon juice

Preparation:

1. Place a Tablespoon of white vinegar or lemon juice in a liquid measuring cup.

2. Add enough milk to bring the liquid up to the one-cup line.

3. Let stand for five minute. Then, use as much as your recipe calls for.

Have heavy cream in the fridge? If so, you have everything you need to make real buttermilk:





http://www.apartmenttherapy.com/how-to-grow-you-119033